Hall-skylight-GreenWholehouseRemodel-ENRarchitects-ThousandOaksCA


GREEN RESIDENCE


EntryFoyer - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Dining Hall - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Entry Counter Dining - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Stair - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Stair Handrail Detail - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Skylight Stair Landing - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Kitchen Island - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Kitchen - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Kitchen Island Pantry - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Kitchen - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Kitchen - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Kitchen-BEFORE-ThousandOaksCA


HOUZZ - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360

click HERE for more photos.

INTERIOR


This family of six, and their two Labradors, completely renovated their 1977, 1-story, 3 bedroom, 2-1/2 bath tract home in an Eichler Development neighborhood, adding a new 2nd floor office, balcony, bedroom, bath and large storage room. As designed by ENR architects, the entire home & landscape were remodeled, while the family occupied it throughout the process.

The 1st phase sealed off the bedrooms, bath, and kitchen, from the remainder of the house, while the master suite and 2nd story addition were completed. During the 2nd phase, the family moved into the new 2nd floor bedroom and master suite, while the kitchen and bedrooms were remodeled. Lastly, both front and back landscaping, hardscaping, pool and spa were remodeled.

The resulting kitchen-dining-family room spaces are now open, spatially interconnected, spacious and sun-filled. The 2nd floor features a large office, full width covered balcony, spacious bedroom, bath and walk-in attic storage. The office faces south with dynamic, private views of the pine/pepper-covered hillside and pool deck. Seven ventilating skylights and clerestory windows were added, filling baths, gathering spaces, stairwells, and the kitchen with natural light and ventilation.

Cast in-place, tinted & textured landscape retaining walls, curbs and decks were added to the front and back landscape, providing comfortable, attractive pathways, seating and planters. Pool equipment was relocated and updated with WIFI-accessed, digital pump, valve and landscape lighting controls. Tinted, smooth concrete columns were installed at the new balcony and patio trellis, providing a reminiscent hint of the ancient Roman Forum.

Wholehouse, programmable ventilation cools the home in minutes, taking advantage of the comfortable, local evening temperatures. Emergency circuits and a gas generator platform were added, as the backup system for future energy blackouts. Solar electricity and waterheating were added atop the south-facing 2nd floor, not visible from the street.

In all, the home is now a lively, multi-featured oasis for the large family and their many friends and visiting family.

Kitchen Island Skylight - Dining - 2-Story Addition - Sustainable WholeHouse Remodel - Landscape - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360