Hall skylight - Green Wholehouse Remodel - ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


GREEN RESIDENCE


View of NW, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360 - Houzz


View of NE, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Entry Porch W, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Entry Porch N, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Entry Porch E, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA91360


Entry Planter E, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Planter Front, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Planter Front, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360  Planter Front, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


FrontYardNight, Green 2-Story Addition & Whole House Remodel, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360


Balcony, 2-Story Green Home Addition, Wholehouse Remodel & Landscape, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360

2-Story Green Home Addition, Wholehouse Remodel & Landscape, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360

click HERE for more photos.

EXTERIOR FRONT YARD


This family of six, and their two Labradors, completely renovated their 1977, 1-story, 3 bedroom, 2-1/2 bath tract home in an Eichler Development neighborhood, adding a new 2nd floor office, balcony, bedroom, bath and large storage room. The entire home & landscape were remodeled, as designed by ENR architects, and the family occupied it throughout the process.

The 1st phase sealed off the bedrooms, bath, and kitchen, from the remainder of the house, while the master suite and 2nd story addition were completed. During the 2nd phase, the family moved into the new 2nd floor bedroom and master suite, while the kitchen and bedrooms were remodeled. Lastly, both front and back landscaping, hardscaping, pool and spa were remodeled.

The resulting kitchen-dining-family room spaces are now open, spatially interconnected, spacious and sun-filled. The 2nd floor features a large office, full width covered balcony, spacious bedroom, bath and walk-in attic storage. The office faces south with dynamic, private views of the pine/pepper-covered hillside and pool deck. Seven ventilating skylights and clerestory windows were added, filling baths, gathering spaces, stairwells, and the kitchen with natural light and ventilation.

Cast in-place, tinted & textured landscape retaining walls, curbs and decks were added to the front and back landscape, providing comfortable, attractive pathways, seating and planters. Pool equipment was relocated and updated with WIFI-accessed, digital pump, valve and landscape lighting controls. Tinted, smooth concrete columns were installed at the new balcony and patio trellis, providing a reminiscent hint of the ancient Roman Forum.

Wholehouse, programmable ventilation cools the home in minutes, taking advantage of the comfortable, local evening temperatures. Emergency circuits and a gas generator platform were added, as the backup system for future energy blackouts. Solar electricity and waterheating were added atop the south-facing 2nd floor, not visible from the street.

In all, the home is now a lively, multi-featured oasis for the large family and their many friends and visiting family.

Aerial View, 2-Story Green Home Addition, Wholehouse Remodel & Landscape, ENR architects, Thousand Oaks, CA 91360