Watauga Community Recreation Center, ENRarchitects with LBL Architects, Arlington, TX - Lobby


WATAUGA COMMUNITY RECREATION CENTER


Watauga Community Recreation Center, ENRarchitects with LBL Architects, Arlington, TX - Study ModelDesign concept and study model by ENRarchitects


STUDY MODEL


LBL Architects


Settled into the open prairie space of a residential Watauga, TX neighborhood, the Watauga Community Center looms smaller than it really is. Its design language of stepped clerestory linear windows bring the mass of the gymnasium scale down to a friendly, inviting scale.

ENRarchitects, in collaboration with LBL Architects, designed the 20ksf Watauga Community Center and the Indian Springs Park preliminary plan.

Amenities include: lobby, gymnasium, weight room, multi-purpose room, game room, art-craft-kiln room, classrooms, locker rooms, offices, lobby, exterior walkways, terrace and parking among existing native oaks. The 15 acre park site also features an existing senior center facility and proposed future natatorium, soccer fields and additional parking.

The linear organization of the recreation center lobby will link to the future expansion and is abundantly lit with a ribbon of clerestory windows and skylights. The transparency between spaces via glass partitioning, facilitates natural lighting, exterior views, spaciousness, security, and the interconnection of activity between rooms. Likewise, the gymnasium, weight room and control center are also visually connected to each other and to the exterior with north glazing, glass partitions and clerestory windows.

Surfaced-ground, exposed aggregate concrete block, brick, aluminum storefront glazing, standing seam galvanized roofing, exposed structural steel, stainless steel hardware, and clear varnished wood millwork comprise the Texas contemporary palette of materials.